V rámci programu Euroscola uspelo päť škôl z východného Slovenska

15.02.2011 Prešov

Košice/Prešov 15. februára (TASR) – Z desiatich víťazných škôl, ktoré uspeli v súťaži Euroscola 2011, je polovica z východného Slovenska.
V 6. ročníku tohto projektu boli okrem iných slovenských škôl úspešné aj Súkromné gymnázium a Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Košiciach, Gymnázium v Snine, Obchodná akadémia v Starej Ľubovni a Stredná priemyselná škola v Poprade.
Výsledky súťaže vyhlásila v priebehu minulého týždňa Informačná kancelária Európskeho parlamentu (IK EP) na Slovensku za účasti súčasných poslancov EP Anny Záborskej, Borisa Zalu a exposlankyne EP Zity Pleštinskej. Dohromady 24 študentov a dvaja pedagógovia z každej školy tak za odmenu pocestujú do sídla EP v Štrasburgu. Spolu so svojimi rovesníkmi z 27 členských krajín Európskej únie (EÚ) budú v parlamente rokovať ako skutoční europoslanci.
„Rozširovanie si vedomostí o EÚ je obrovským prínosom pre mladých ľudí, ktorí európsku politiku už nebudú vnímať ako zahraničnú, ale domácu záležitosť, “ povedala Záborská. Riaditeľ IK EP Róbert Hajšel ocenil vysokú kvalitu prihlásených projektov, ktorá z roka na rok rastie. Prostredníctvom programu Euroscola už navštívilo sídlo EP od roku 2006 takmer vyše 1500 študentov a 100 pedagógov stredných škôl zo Slovenska.
„Práve takéto podujatia otvárajú mladým ľuďom dvere do EÚ, sú prínosom pre ich kariéru či budúce povolanie, “ objasnil Zala. Do súťaže Euroscola sa zapojilo 27 stredných škôl z celého Slovenska. Tie museli usporiadať jedno alebo viac podujatí európskeho rozmeru s prvkom diskusie s poslancami EP alebo zástupcami regionálnych orgánov. Cieľom podujatí mala byť diskusia o EÚ, jej smerovaní, úspechoch a problémoch či mieste mladých ľudí.
Medzi témami tohtoročných projektov najviac rezonovali témy ako dobrovoľníctvo, chudoba a sociálne vylúčenie, ľudské práva či Sacharovova cena udeľovaná každoročne Európskym parlamentom. Hlavnými kritériami pri hodnotení projektov boli najmä aktívne zapojenie sa žiakov do projektu, akcie zamerané na šírenie informácií o EP a EÚ, osveta prostredníctvom miestnych médií, Facebooku, ankety a pod. Rovnako zavážila aj kreativita pri organizácií podujatí či prítomnosť významných hostí a prehľadná dokumentácia.
Program Euroscola vytvoril EP s cieľom oboznámiť mladých ľudí s fungovaním tejto nadnárodnej inštitúcie a umožniť im vymeniť si názory na zaujímavé témy a podnietiť ich k učeniu sa cudzích jazykov. Pracovné dni Eurscola sa konajú od roku 1989 a každoročne sa na nich zúčastňuje okolo 10.000 mladých ľudí z celej EÚ.
 

Vyberte región